Over deze site

Het begin

In 2001 is gestart met de websites www.stampsfrom.nl en postcardsfrom.nl. Op 1 januari 2002, gelijk met de introductie van de Euro, is begonnen met de online verkoop van postzegels en ansichtkaarten. Aanvankelijk ging het vooral om de verkoop van betere zegels van Nederland en overzeese rijksdelen. De ansichtkaarten waren toen nog bijzaak en vooral leuk om te doen.

De echte start

Dat veranderde rond 2004 toen steeds meer particulieren een aansluiting kregen op internet. Er volgden jaren met grote groei in de online-verkoop zowel voor de postzegels als de ansichtkaarten. In 2006 was er crisis in de postzegelmarkt. Prijzen gingen snel omlaag en beleggers verkochten hun zegels wat de daling nog sterker maakte. Ook op www.stampsfrom.nl daalde de verkoop terwijl de belangstelling voor ansichtkaarten nog steeds stijgende was. Er is toen besloten om te stoppen met de online-verkoop van postzegels en alle tijd en aandacht te besteden aan de ansichtkaarten.

De jaren van groei

Het succes bij de online-verkoop bleef natuurlijk niet onopgemerkt. In de jaren na 2007 kwamen er steeds meer internetwinkels bij en ook kwamen er voor particulieren steeds meer mogelijkheden om hun (tweedehands) spullen online te verkopen. Om de concurrentie aan te gaan werd de website gebruikersvriendelijk gemaakt, iets waar nog steeds aan wordt gewerkt.
Als extra dienstverlening is in 2009 gestart met beeldbank www.picturesfrom.nl met een selectie van afbeeldingen van kaarten die de afgelopen jaren verkocht zijn.

Uit: Briefkaart. Bulletin Betuwse Kring van Prentbriefkaartenverzamelaars Maart 2010

R. van Kessel Dienstverlening is in 1992 gestart als groothandel in postzegels. In 2001 kwam daar de detail verkoop via internet op Stampsfrom.nl bij met als nevenactiviteit de website Postcardsfrom.nl. Al snel bleek dat, hoewel de verkoop van betere Nederlandse postzegels uitstekend liep, er een grotere belangstelling voor ansichtkaarten op internet was dan verwacht.
De man achter deze inmiddels succesvolle webwinkel, Ronand van Kessel uit Dordrecht, kreeg belangstelling voor ansichtkaarten toen hij begin jaren '80 bij een postzegelveiling in Den Haag werkzaam was. Op een dag belden er 2 glazenwassers aan, die een aantal albums met kaarten hadden gevonden, met de vraag wat e.e.a. waard was. Een uur later gingen zij goed gehumeurd weer op weg met Hfl. 1200,- op zak. Na verkaveling brachten de kaarten nog een leuke winst op. Vanaf die tijd werden op veilingen niet alleen het aanbod postzegels bekeken maar ook de kavels met ansichtkaarten.
Hoewel Ronand van oorsprong in de postzegelhandel werkzaam was heeft hij zich inmiddels goed ingewerkt in de wereld van ansichtkaarten en prentbriefkaarten. Het regelmatig bezoeken van diverse veilingen, beurzen en het taxeren van privé collecties op uitnodiging gaven hem de kans veel kennis op te doen en zijn collectie kaarten geleidelijk uit te breiden. Inmiddels zijn er ruim 35.000 kaarten online te bekijken en te koop. Ronand's belangstelling gaat vooral uit naar topografische kaarten die een beeld geven van de jongste geschiedenis van Nederland. Als schipperskind heeft het thema 'Scheepvaart' zijn extra aandacht maar ook andere thema's of leuke fantasie kaarten komen op de site.
Op Postcardsfrom.nl moet iedereen snel en gemakkelijk kaarten kunnen vinden en bestelling vindt Ronand. Toch is het het gebruikersgemak waarmee de enorme collectie niet de voornaamste reden waarom Postcardsfrom.nl een grote groep trouwe bezoekers heeft. Vaste klanten van de website weten namelijk dat excellente dienstverlening hoog in het vaandel staat bij Ronand. Iedere stap in het proces wordt daarom door hem persoonlijk en met grote zorg uitgevoerd; van het scannen in hoge resolutie van iedere kaart tot het verzenden van de afbeeldingen.
Ronand ziet voor het komende decennium ook nog genoeg kansen voor Postcardsfrom.nl. Zo is zijn klantenkring bijvoorbeeld aan het uitbreiden in een onverwachte hoek, naast verzamelaars weten ook mensen die een prent zoeken voor bijvoorbeeld een publicatie de website tegenwoordig goed te vinden. De voornaamste uitdaging van Ronand blijft natuurlijk om de collectie kaarten steeds uit te breiden en de site te blijven ontwikkelen.

Continuïteit

Inmiddels is iedereen hotelier, taxichauffeur en winkelier dankzij internet. Dankzij jarenlange ervaring, een trouwe klantenkring en goede service en garantie is www.postcardsfrom.nl nog steeds een van de best bezochte sites voor ansichtkaarten en prentbriefkaarten van Nederland. Op www.postcardsfrom.nl kunt u circa 65.000 verschillende kaarten bekijken en kopen. In archief en beeldbank www.picturesfrom.nl staan nog eens ruim 100.000 verschillende afbeeldingen om te bekijken, een reactie op te geven of om te downloaden. Al met al een groot overzicht van de geschiedenis van Nederland uit de periode van 1900 tot circa 1970.

De afbeeldingen

De beeldzijde van de kaarten worden per 4 stuks tegelijk in hoge resolutie met een flatbed-scanner gescand en opgeslagen in PNG-formaat en daarna uitgesneden langs de buitenlijnen met wit-rand en recht gezet. Vervolgens worden de afbeeldingen verkleind naar een formaat van 425 bij 275 pixels en voorzien van watermerk. De achterzijde van de kaarten worden gescand met een documenten-scanner in 200dpi en automatisch uitgesneden langs de binnenlijnen en is dus zonder witrand.

Vocabulaire en afkortingen

  1. Uit boekje: Kaarten werden ook uitgeven in boekjes met vaak 10 kaarten. Soms links geperforeerd als postzegels maar ook vaak samenhangend.Vaak zijn dan kaarten per 5 stuks samenhangend gedrukt en daarna aan elkaar geplakt (las).
  2. Getint en ouderdomsporen ook wel roest of tropisch: Kaarten die in een vochtige omgeving bewaard zijn
  3. Vouw en knik: Bij een vouw is het papier 'gebroken'

Kwaliteit achterzijde
XXOngebruikt (vrijwel) als nieuw OZGelopen met zegel OVGelopen met zegel op beeldzijde
XOngebruikt in behoorlijke antiquarische staat O-Gelopen maar zegel beschadigd/verwijderd OMGelopen militair portvrij

Tips en trucs


Ronand van Kessel